Elever från Erlaskolan i Falun tävlar om en finalplats i Teknikåttan

Publicerat av
i Nyheter

Elever från årskurs 8 på Erlaskolan i Falun har gått vidare till regionsfinalen i Teknikåttan som tar plats i Teknikdalen, Borlänge den 11 april.

Teknikåttan är en rikstäckande frågetävling i naturvetenskap och teknik för elever i klass åtta.

-Det var roligt och det rådde verkligen en exalterad stämning i klassrummet när vi tävlade, säger eleverna.

Hela årskurs 8 gick vidare efter att ha deltagit i en digital test där eleverna fick svara på 15 kvalfrågor i ämnena teknik, kemi, biologi, fysik och matematik. De är en av sex klasser i regionen som gått vidare till regionsfinal.

När det stod klart att de gått vidare så firades det med något gott.

-Ja, vi firade med glass. Går vi vidare till riksfinalen i Lund blir det ett hejdundrande firande, säger elevernas lärare Ingela Olsson.

Inför regionstävlingen kommer hela klassen att förbereda två uppgifter som de ska tävla med. De ska skapa en maskin som ska välta en aluminiumburk vid en given tidpunkt och de ska även ta fram en kod för att överföra information om schackpjäsers positioner med hjälp av spelkort. Därutöver ska eleverna skriva en blogg där arbetet med uppgift 1 och 2 beskrivs.

– Uppgifterna är ganska kluriga och vi jobbar på att få till så bra lösningar som möjligt. Det känns väldigt roligt när man har kommit på en lösning, säger klassen.

Ett utsett tävlingslag bestående av tre elever kommer att få svara och lösa uppgifter inom naturvetenskap, teknik och matematik under tävlingsdagen. Men, alla kommer att vara på plats. Nu siktar klassen på att ta sig vidare till riksfinalen.

-Självklart, vi vill verkligen gå vidare. Det skulle vara roligt att åka ner till Lund och representera Erlaskolan, fortsätter de.

-Vi är väldigt stolta över alla som deltagit. Nu håller vi tummarna för dem i regionsfinalen och hoppas de tar sig hela vägen, säger Ingela.

Länk till uppgifterna; http://www.teknikattan.se/klassuppgift-2019/

Länk till bloggen; https://t8erlaskolan.home.blog/