”Nu vågar jag stå för vem jag är och vill hellre leda och inspirera.”

Publicerat av
i Nyheter

 

Så säger Matilda och Alma som går i årskurs nio på Erlaskolan Södra i Norrköping. De började på Erlaskolan i årskurs fyra respektive årskurs sju och nu är det snart dags att börja på gymnasiet. Enligt dem själva så har de under tiden på skolan utvecklat förmågor som de kommer att ha användning för långt efter de slutat på Erlaskolan. Att tiden på Erla påverkat dem på ett personligt plan såväl som i sina studier är något de berättar mer om här.

 Hej Matilda och Alma! Ni har ju båda gått på andra skolor innan ni började på Erlaskolan. Vad är det för skillnad?
-När det gäller skolarbetet skulle jag säga att det var mycket mer individuellt arbete tidigare. Nu arbetar vi mer i olika grupper. Sättet att arbeta på är också annorlunda. Lärarna här har gett oss en tydlig plan för hur vi ska arbeta. Vi har fått väldigt bra verktyg i studieteknik, och hur man får ned tankar och idéer till papper, säger Matilda.

-Jag tycker det är jättebra här. Vi jobbar mycket i grupp och då lär man känna andra och får en annan sammanhållning. Man lär sig att samarbeta och man lär sig av varandra, säger Alma.

Finns det något projekt som varit särskilt roligt?
-I 7:an fick vi skriva ”boken om mig”. I ”boken om mig” så skrev vi kapitel om oss själva och om framtiden. Det var roligt, säger Matilda.

-Jag tycker det var roligt att skriva om ”Min tid på Erlaskolan Södra”. På svenskan och engelskan fick vi skriva om ett roligt minne och om hur det är att sluta 9:an. Vi fick också skriva ett brev till de som ska börjar 7:an. Det har varit jätteroligt, säger Alma.

Vad tror ni att ni kommer att ta med er från tiden på Erlaskolan nu när ni snart börjar gymnasiet?
-Här känner man verkligen att våra lärare bryr sig om oss, på riktigt. De uppmuntrar oss att våga ta plats och att testa nya saker. Jag har blivit så mycket modigare och fått bättre självförtroende sedan jag började på Erlaskolan. Lärarna stöttar oss i att man ska våga vara sig själv. Förut var jag en som gärna följde andra. Nu har jag lärt mig att vara mig själv och stå upp för mig själv. Nu vill jag hellre leda och inspirera andra, säger Matilda.

-Jag känner samma som Matilda, nu vågar jag sticka ut även om jag inte är likadan eller tycker likadant. Det beror mycket på lärarna som varit förstående och att de intresserar sig för oss som personer. Jag har också blivit uppmuntrad att våga prata inför andra, vilket brukade vara väldigt jobbigt för mig. Nu kan jag stå inför 50 personer och prata utan problem, säger Alma.

Vad drömmer ni om för framtiden?
– Vi ska båda läsa Stylistlinjen på gymnasiet och efter det så vill vi gärna läsa vidare på universitet eller högskola.